Asukkaalle

Vikailmoitukset

Ennen vikailmoituksen tekemistä asukkaan on otettava selvää vastuun jakautumisesta kyseisen korjauksen kohdalla. Tämä selviää vastuunjakotaulukosta, joka on tarkoitettu sekä kiinteistöjen vastuuhenkilöille että asukkaille selkeyttämään korjaus- ja kunnossapitovastuukysymyksiä ja ehkäisemään niistä aiheutuvaa kiistelyä ja eripuraisuutta taloyhtiössä.

Vastuunjakotaulukko löytyy useimmissa tapauksissa asunnon kodin kansiosta. Jos taulukkoa ei kuitenkaan asunnosta löydy, voi vastuun jakautumisesta kysyä kiinteistön isännöitsijältä. Ohjeellisen vastuunjakotaulukon löydät myös tästä.

VASTUUNJAKOTAULUKKO

Ennen vikailmoituksen tekemistä kannattaa myös lukea sivuiltamme löytyvät neuvot ohjeita asukkaalle -kohdasta.

Saunavuorot

Useiden huoltamiemme kiinteistöjen saunavuorolistat ovat meillä hallinnassa, ylläpidosta huolehtivan tahon saat selville parhaiten saunalla olevasta saunavuorolistasta tai tiedotteesta. Saunavuorot ovat maksullisia ja ne on aina varattava, eikä saunomaan saa mennä omin lupineen muuten kuin lenkkisauna-aikaan. Vapaiden vuorojen kyseleminen ja jo varattujen vuorojen peruutus onnistuu käymällä toimistollamme tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme, myös sähköpostilla voit kysyä vuoroista.

Muuttajalle

Alla olevasta linkistä saat tulostettua Tulo- ja lähtöilmoituksen. Täytä lomake ja tuo se meille niin saamme kaikki asukkaat talonkirjoihin ja samalla nimen oveen. Voit täyttää lomakkeen myös netissä.

Tulo ja lähtöilmoitus (PDF) tai Lomake

Postia ja maistraattia varten tulee muuttajan tehdä muuttoilmoitus myös postiin. Ilmoituksen pääset tekemään Postin ja Väestörekisterikeskuksen yhteisessä palvelussa

www.muuttoilmoitus.fi

Muuttoruljanssi on usein yhtä kaaosta. On muistettava yhtä ja toista. Auttaaksemme kokosimme listan muuttajan muistettavista asioista:

  • Tee muuttoilmoitus maistraatille
  • Tee muuttoilmoitus isännöitsijätoimistolle ja huoltoyhtiöön
  • Ilmoita osoitteenmuutokset pankille, lehdille, sukulaisille, ystäville ym.
  • Tee tai siirrä sähkösopimus
  • Tilaa Internetliittymäsi ja lankaliittymäsi siirto
  • Hanki tai siirrä kotivakuutus

Ohjeita Asukkaille

Tänne olemme keränneet muutamia yleisiä ohjeita uuden kodin asumisviihtyvyyden säilyttämiseen.

Ilmanvaihto

Noudata huoneiston ilmanvaihtolaitteiston käyttö- ja hoito-ohjeita.

Käytä ilmanvaihtoa riittävällä teholla ruuanlaiton aikana. Keittiön ikkunat ja parvekeovi on pidettävä ruuanlaiton ajan suljettuna, muuten käryt leviävät huonetiloihin. Keittiön viereisen huoneen ikkuna voidaan pitää auki korvausilman saamiseksi.

Puhdista säännöllisesti poistoilmaventtiilit. Venttiilin keskiosan asentoa ei saa muuttaa.

Tiivisteitä tai säätöjä ei saa vioittaa tai muuttaa. Ilmanvaihtoventtiiliä ei saa tukkia. Puhdista myös liesikuvun rasvasuodatin.

Käytä ilmanvaihdon käsiohjausta niin, että ilmavirta on kulloinkin riittävä, muttei liiallinen.

Tuuleta nopeasti ristivedolla.

Lämmitys

Huonelämpötilat vaikuttavat asumisviihtyvyyteen ja energiankulutukseen.

Hanki huonelämpömittari ja seuraa huonelämpötiloja. Ilmoita liian korkeasta tai liian matalasta lämpötilasta. Yleinen ohjearvo asuintiloissa on noin 20…22C.

Ilmoita heti patterin vesivuodosta.

Patterin pitääkin olla viileä ja varsinkin leudoilla säillä. Säädä patterin lämpöä pienemmälle, jos on kuuma. Älä tuuleta lämpöä ulos. Kun tuuletat, niin tuuleta nopealla ristivedolla.

Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin eteen. Tulee siis huolehtia että kalusteet sijoitetaan riittävän kauaksi pattereista.

Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni patterista. Vahinkojen välttämiseksi suositellaan, että huoltomies tekee patterien ilmaukset.

Sähkölaitteet

Poista välittömästi käytöstä vialliset sähkölaitteet. Myös asunnon pistorasioiden, kytkimien ja näkyvien kaapeleiden tulee olla ehjiä. Viat tulee heti korjauttaa.

Varaa eri kokoisia sulakkeita ja opettele etukäteen vaihtamaan sulake.

Sähkökatkoksen varalta asunnossa tulisi olla taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja/sytytin.

Pääperiaate on, että tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia. Asukas saa itse vaihtaa valaisimen lamput ja särkyneet sulakkeet. Varsinaisten sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista toimintaa ja vaatii tarpeellisen ammattipätevyyden.

Valaisimen saa itse kytkeä katossa olevaan valaisinliittimeen eli ”sokeripalaan” tai pistotulppaan. Tätä varten on katkaistava virta ryhmä- tai mittaritaulun pääkytkimestä. Valaisinta ei saa jättää riippumaan pelkkien liitinten varaan, vaan se on ripustettava kattokoukkuun.

Kiinteisiin asennuksiin ei periaatteessa saa puuttua lainkaan. Vain pistorasioiden ja kytkinten peitekansien irrotus ja kiinnitys on sallittua esimerkiksi tapetoinnin tai maalauksen ajaksi. Työ on tehtävä jännitteettömänä. Jakorasioiden liitinten jännitteettömyys on aina syytä varmistaa hyväksytyllä jännitteen koettimella. Muista, että vesi johtaa hyvin sähköä. Vältä sähkölaitteiden käyttöä tilanteissa, joissa on runsaasti vettä lähistöllä.

Paloturvallisuus

Vuoden 2000 alusta palovaroittimet ovat olleet pakollisia kaikissa asuinhuoneistoissa. Paristojen vaihto ja varoittimen kunnossapito ovat asukkaan vastuulla.

Älä poista varoitinta käytöstä. Vaihda paristo uuteen heti kun varoitin antaa merkin.

Varoittimen hälyttäessä ja palotapauksessa noudata pelastustoimen hälytysohjeita ja tee tarvittaessa hälytys aluehälytyskeskukseen, hätänumero 112.

Pyri toimimaan ensisammutusohjeiden mukaisesti. Sulje palavan huoneen ovi ja ikkunat.

Mikäli et voi sammuttaa paloa, poistu huoneistosta ja sulje porraskäytävän ovi.

Varmista hälytyksen perillemeno. Ilmoita naapureille ja toimi pelastustoimen ohjeiden mukaan.

Parvekkeet

Suojaat parvekerakenteita kosteusvaurioilta pitämällä vedenpoistoreitit avoimina. Lakaise lumi ja sohjo pois parvekkeen lattialta.

Tarkkaile parvekkeen lattian pintarakenteen kuntoa ja ilmoita vaurioista.